Hogyan vásároljunk egy online munkaruha boltban?

Ha nagyon lesarkítjuk, egy munkaruha üzlet, ahová besétálhatunk és egy online munkaruha bolt között a különbség csak az eladó tér. Élőben olyan benyomásokat lehet szerezni a termék anyagával, kivitelezésével stb. kapcsolatban, amelyek eldönthetik a vásárlás sorsát. Egy internetes boltban néhány kép, leírás esetleg mások véleménye alapján lehet választani, végül a csomag kibontása után találkozik a vásárló először a termékkel. Ez tekinthető hátránynak, illetve kockázatnak is, de a jogalkotó az ilyen vásárlások esetén (“távollévők közötti szerződéseknél”) a vásárlónak több időt is ad (14 nap), ha esetleg meggondolná magát.

 

Melyik online munkaruha boltban vásároljunk?

Az általános internetes vásárlási szempontoknak megfelelően ellenőrizzük a munkaruha boltot: rendelkezik-e ÁSZF-fel, a cégnév és elérhetőségek meg vannak-e adva stb. Egyre több külföldi székhelyű vállalkozás értékesít magyar nyelvű online felületen. Ezeknél érdemes külön figyelmet fordítani a garanciális problémák kezelésének lehetőségeire.

A rendelés leadása előtt mindenképp ellenőrizni kell a szállítási és fizetési módokat, hogy ne a csomag átvételekor, fizetéskor érjen kellemetlen meglepetés: itt-ott felszámoltak még kezelési költséget, utánvét díjat stb.

A munkavédelemmel foglalkozó profi vállalkozások a Googleben is létrehozzák a saját oldalukat, vagy a Google automatikusan létrehozza. A keresési találatok mellett a vállalkozás adatai is megjelenhetnek a vásárlók értékeléseivel (csillagok), amelyeket érdemes mérlegelni. Emellett a munkaruha webshopok a közösségi médiumokban is megjelenhetnek. Ez a vállalkozás saját döntésén múlik, tehát elképzelhető, hogy nem használják az összes platformot. Ha egyáltalán nem található a munkavédelmi bolt, akkor az nem vont le az értékéből. Ha megtalálható, akkor az itt szereplő értékeléseket, megnyilvánulásokat is érdemes megnézni.

A munkaruha bolt webshopja is sokat elárul a vállalkozásról. Néhány objektív szempont:

  • Biztonságos kapcsolatot használ? (Egyszerűen: zöld pajzs vagy zárt lakat a neve előtt, https-sel kezdődő webcím)
  • Az oldal karban van tartva? Releváns szöveg van a megfelelő helyeken? Minőségiek a termékképek?
  • Megfelelően van strukturálva? 
  • Ha fura kódok látszódnak az oldal egyes részein, akkor az az oldal nem működik megfelelően…

Egyéni ízlés szerint érdemes mérlegelni, hogy mennyire nehéz bármit megtalálni vagy összességében tetszik-e a webshop. 

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő terméket az internetes munkaruha boltban?

A munkavédelmi termékek esetén különösen fontos, hogy a védőeszköz a munkának megfelelő védelmi szintet teljesítse. Ha a dolgozó saját maga vásárolja védőeszközt, akkor tudnia kell, hogy milyet vegyen. Általánosságban meg lehet határozni, hogy egy-egy munkakörben milyen védelemre van szükség, viszont a munkaadó az (vagy csoportvezető, munkavédelmis stb.), akitől érdemes megkérdezni, hogy konkrétan mire is van szükség. 

Az internetes ruha és lábbeli vásárlás kulcsfontosságú lépése, így egy online munkaruha boltban is nagyon fontos, a helyes méret választás. A terméknél megadott mérettáblázatok segítenek beazonosítani, hogy a lemért testrészek mérete szerint milyen méretezést kell választani. Nagyon fontos, hogy ne megszokásból válasszunk méretet, mert a méretezések nem csak márkánként, de egy márkán belül is eltérhetnek! Ezzel sok kényelmetlenség elkerülhető.

Ha le tudtuk csökkenteni a potenciális munkaruha boltok számát 3-5 alá, akkor érdemes megnézni, hogy az adott termék az egyes webshopokban mennyibe kerül. Mint korábban utaltunk rá érdemes nem csak a terméket figyelni, mert előfordulhat, hogy a munkavédelmi termék ára ugyan olcsóbb az egyikben, viszont a szállítási díjak vagy szállítási módok miatt nem éri meg ezt választani.

 

Jó tanácsok a vásárlás előtt és után

Kövesse a webshop kéréseit, amelyet a rendelés teljesítése érdekében kér (hivatkozások, fizetés ideje stb.). Azért kérik ezeket, mert az ügymenetük ennek megfelelően van kialakítva. Egy esetleges eltérést akár több webshop munkatárs munkájával lehet korrigálni. Egy ilyen korrekció értelemszerűen nem csak a munkaruha bolt szempontjából nem jó, de a vásárló felől nézve néhány napos csúszást is okozhat a rendelés átadásában.

A terméket csak annyira próbáljuk ki, mint egy klasszikus boltban. Ha valaki elmegy benne dolgozni, használatba veszi, majd visszaküldi (eláll), akkor már számolnia kell azzal, hogy a webshopnak lehetősége van csak a használatból eredő értékcsökkenéssel csökkentett árat visszafizetni (feltéve, hogy visszaveszi). 

A törvény szerint a termék eredeti csomagolása nem lehet feltétele a visszaküldésnek. Viszont a munkaruha boltok jónéven veszik, ha az eredeti csomagolást is visszakapják, mert ha a termék egyébként jó, újra eladható állapotban van, akkor a következő vevő meg fogja kapni. A véleményünk szerint a normális, korrekt csomag a terméket tartalmazza eredeti csomagolásában és ez még egy csomagolásban (doboz, zacskó stb.) benne van, ami a szállítás viszontagságaitól megvédi. 

 

Összességében a profi munkaruha boltoktól nyugodtan lehet online rendelni. Ha esetleg valamiben bizonytalanok vagyunk, akkor nyugodtan meg lehet keresni őket, készséggel válaszolnak és segítenek.

Kedvencekhez
10 855 Ft (8 548 Ft + ÁFA)
Kedvencekhez
17 253 Ft (13 585 Ft + ÁFA)