Derekas vagy kantáros munkásnadrágot válasszunk? Segítünk a döntésben!

Az alábbiakban csak az “általános” célú munkásnadrágokról írunk, mivel a speciális védelmet nyújtó nadrágokra (tűz-, hő-, vízálló, vágásbiztos stb.) alapvetően csak keveseknek van szüksége.  

 

A MUNKÁSNADRÁGOK ÁLTALÁNOS TULAJDONSÁGAI

A munkásnadrágok általános tulajdonságait, védelmi képességeit az EN ISO 13688 szabvány határozza meg. Ezen szabvány esetében nincs feltüntetési kötelezettség. (A speciális védelmet nyújtó nadrágok esetén további szabványoknak kell megfelelni - ilyenkor a speciális tulajdonság jele kerül a címkére, amely feltételezi, hogy a 13688-nak is megfelel a nadrág.)

Az EN 13688 alapvető elvárása a munkásnadrágtól, hogy ne legyen ártalmas a dolgozóra, legyen ergonómikus, mérettartó stb. 

A szabvány szempontjából a kantáros munkásnadrág és a derekas munkásnadrág egy csoportba tartozik, ugyanazokat a feltételeket kell teljesíteniük. 

 

A derekas munkásnadrág előnyei és hátrányai

A derekas munkásnadrág az a munkásnadrág, amely a teljes lábat fedi és derékig ér. Sokféleképpen nevezik: deréknadrág, munkásnadrág, derekas nadrág stb.

Előnyök

 • A derekas munkásnadrág nagyon kényelmes viselet lehet munka közben.
 • A derekas munkásnadrágok mindig olcsóbbak, mint a kantáros változataik.

Hátrányok

 • Célszerű derékövet használni hozzá, hogy ne csússzon le mozgás közben. Különösen a guggoló és térdelő testhelyzeteknél.
 • Hidegben figyelni kell arra, hogy ne maradjon fedetlen a derék.
 • A derekas nadrág nem védi a törzs elülső részét, a hasat és a mellkast. Egyes munkáknál ez szempont lehet.

 

A kantáros munkásnadrág előnyei és hátrányai

Azonos márka kantáros munkásnadrágja és a derekas munkásnadrágja deréktól lefele azonos, felette csak a mellrész különbözteti meg. Ez 2 vállpántból és egy mellig érő előtét részből áll - persze a technikai megoldásai azért jóval összetettebbek: csatok, erősítések, zsebek stb.  

Előnyök

 • A kantáros nadrágot a vállpántokkal és a nadrág oldalán található gombokkal maximálisan a viselőjére lehet állítani. Ilyenkor a nadrág, bármilyen testhelyzetet is vesz fel a dolgozó, nem csúszik le.
 • A vállpántok és a mellrész  segít a nadrág alá vett felsőruházat rögzítésében. Így a póló, pulóver nehezebben mozdul el, sokkal kevesebbszer marad szabadon a derék.
 • Egyes típusok kifejezetten magasított derékkal rendelkeznek.
 • A felsőtest, a has és mellrészen védve van. A nadrág anyaga jobb és nagyobb védelmet nyújt ezen a területen, mint pl. a póló.
 • A mellrészen elhelyezett zsebekben kiválóan lehet tárolni kisebb szerszámokat, alkatrészeket, ceruzát, telefont, szemüveget stb. Könnyen és gyorsan elérhetők!

Hátrányok

 • Meleg környezetben, nyáron, a vállpántok alatt vagy akár a mellrész alatt fokozottabb az izzadás.
 • A vállpánt nincs jól beállítva, akkor könnyen lecsúszhat a pánt, majd a nadrág.
 • A mellzsebre figyelni kell! Ha lehet mindig legyen begombolva vagy becipzárazva, mert lehajolásnál vagy a nadrág levételekor könnyen kicsúszhatnak belőle a dolgok (pl. telefon, szemüveg). 

 

Melyik a jobb munkásnadrág?

Az előbbiekben összehasonlítottuk a derekas munkásnadrágot és a kantáros munkásnadrágot. A felsorakoztatott előnyökön és hátrányokon kívül a gyakorlatban még biztosan lehetne érveket összeszedni. 

A legjobb, ha mindenki kipróbálja saját maga egyiket és másikat, majd a tapasztalata, ízlése szerint dönt. De, ha mindenáron az iparimunkavedelem.hu véleményére kíváncsi, akkor a kantáros munkásnadrágot ajánljuk.