Munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint évente közel 2 millióan halnak meg munkahelyi baleset következtében. Hogy az emberek, a dolgozók figyelmét felhívják a munkaruha, védőeszközök, a munkavédelem fontosságára április 28-át kinevezték a Munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapjává.

Először 1984. április 28-án Kanadában tartották meg emlékezve a munkahelyi balesetbitosítási törvény 1914. április 28-i megszavazására és a kanadai munkavédelmi hivatal létrehozására. 1991-ben a kanadai parlament törénybe is iktatta az emléknapot és egyúttal nemzeti gyásznapnak is minősítette.

1989-ben az Amerikai Egyesült Államokban is hivatalos emléknappá nyilvánították, ezzel párhuzamosan világszerte egyre több helyen tartottak megemlékezéseket és kampányokat a munkavédelem fontosságát bemutatva.

Angilában 1992 óta emlékeznek meg a munkahelyi balesetben elhunytakról és sérültekről. Innen származik az emléknap mottója: „Emlékezz a halottakra, harcolj az élőkért!”

Az emléknapnak többféle elnevezése van: International Workers' Memorial Day, Workers' Memorial Day, International Commemoration Day (ICD) for Dead and Injured. A magyarországi hivatalos elnevezése: Emléknap a munkabalesetben elhunyt, illetve megrokkant munkavállalók tiszteletére.