Munkaruha

Vásárlóink visszajelzéseivel megtámogatva szakmai ismereteinket a munkaruha webáruházunkba már csak a legjobb ár-érték arányú munkavédelmi ruhákat töltöttük fel. A munkaruhák esetén a minőséget különösen fontosnak tartjuk. Ha a vásárlók jelzései alapján egy termék kivitelezése, alapanyaga nem teszi lehetővé, hogy munkában használják, akkor már el is távolítjuk a webáruházból.

Egy munkaruha kollekció általában több színből és több ruhatípusból áll, így a dolgozó a munkáskabáttól a derék- és kantáros nadrágon át a téli ruhákig egységesen fel tud öltözni. Ehhez még a megfelelő pulóvert és pólót is ki lehet választani. 

A védőruhák további védelmet biztosítanak a dolgozónak a munkaterületen előforduló speciális hatások ellen pl. nagy mennyiségű víz, por stb.

A munkaruhák fajtái

Rengeteg munka és munkakör van a világon. Persze ezeket lehet tipizálni, amely eredményeképp kategóriákat kaphatunk: ruházat felhasználási területek szerint, védelmi képességek szerint, anyagok szerint stb. Az iparimunkavedelem.hu online munkaruha boltban elsősorban a "klasszikus", ruházat, ruhatípusok felőli megközelítést használjuk.  

 

A munkaruházat alap darabjai: munkásnadrágok és munkáskabátok

Az alap munkaruha szinte kötelező darabja a derekas munkásnadrág vagy kantáros munkásnadrág. Enélkül szinte el sem lehet indulni. Nyáron vagy meleg körülmények közé gyakran munkás rövidnadrágot választanak.

A teljes munkavédelmi öltözék elengedhetetlen kellékei a munkáskabátok. Nem csak azért, mert egy munkásnadrág csak a kabátjával alkot vizuális egységet, hanem a védelmi rendszerként is egymást kiegészítik. Az egy kollekcióba tartozó nadrág és kabát (helyes méretválasztás esetén) a várható testhelyzetekben védelmet nyújt, ahol pl. a nadrág nem "takar", ott már a kabátnak kell ezt megtennie. Emellett kényelmes, hosszú távon viselhetőnek kell lenniük és a lehető legszabadabb mozgást kell biztosítaniuk.

 

Kemény dió: női munkaruha

A munkaruházati webáruházunk alapvetően a gyártó-, szerelő-, építőipari jellegű munkákhoz kínál ruhát, lábbelit és védőeszközöket. Ezen a területek frontvonalában a hölgyek erősen alulreprezentáltak, ami sajnos a számukra készített munkaruha kínálaton is tetten érhető. Csak elvétve fordul elő, hogy gyártók a férfi munkaruha női változatát is elkészítsék. A két nem számára készített ruha között alapvetően a szabás és a méretezés a különbség. Alkalmanként a női munkaruhát egy-egy nőiesebb színnel vagy mintával is kiegészítik. Ezeket igyekszünk a kínálatunkba felvenni.

 

Kiegészítő ruhadarabok: eső elleni öltözetek, köpeny, tunika, kötény

A munkaruhák többsége nem arra való, hogy megvédjen a munka közben előforduló extrém hatásoktól. Ilyen hatások lehetnek pl. nagy mennyiségű víz, hideg, tűz, hő, szikra, por, vegyi anyagok stb. Mivel ezek a hatások a legtöbb esetben csak pillanatokig vagy nagyon rövid ideig érik a dolgozót (az esőt és a hideget leszámítva), ezért sokszor csak egy kiegészítő eszközt kell felvenni a munkaruha fölé. Ez a dolgozónak is kényelmesebb és a munkáltatónak is költséghatékonyabb megoldás, mintha az egész ruha az adott hatásnak ellenálló speciális anyagból készülne. 

 

Ha munkaruha, akkor először a funkció utána a design

Nem csak a munkásruháknál, a munkavédelmi lábbeliknél, hanem bármely munkavédelmi eszköznél fontos szempont, hogy először a funkció, azaz a védelem teljesüljön utána jöhet bármi más. 

A dizájn egyébként nem feltétlenül ördögtől való a munkavédelem területén. 

EN 13688 - az alap munkaruha szabvány

Az EN ISO 13688 szabvány objektíven, mérhető szempontok felhasználásával értékeli a munkaruhákat. Ha a ruházat sikeresen teljesítette az egyes vizsgált részterületeken meghatározott feltételeket csak akkor kaphatja meg a minősítést. Az egyes speciális felhasználásra szánt munkaruháknak további szabványoknak - azaz vizsgálatoknak - is meg kell felelniük, amelyek között a 13688 is szerepel.

 

Jó ez a szabvány? Érdemes hagyatkozni rá?

Az EN ISO 13688 szabványban foglaltak kiindulási alapnak nagyon jók. Viszont érdemes lenne további alábontást létrehozni benne és nem egy kalap alá venni minden munkaruhát. Pl. a jól láthatósági munkaruháknál (Class1-2-3)  vagy a lábbeliknél (S1, S2 stb.) is alkalmaznak védelmi szinteket, amelyek a gyakorlatban is használatosak.

A példa kedvéért vegyünk egy szakácsnadrágot és egy kantáros munkásnadrágot. Mindkettő munkaruha, teljesíti az EN ISO 13688 szabványt, viszont egyértelmű, hogy a kantáros munkásnadrág erős anyaga kiváló egy építkezésre, ahol térdelnek benne, dörzsölődik, nehezen szakad ki. Ugyanez a munkásnadrág túlzás egy étterem konyhájába. A termékjellemzők alapján itt is kialakítható lenne egy 5-10 szintes besorolási rendszer.

 

A jó munkaruha jellemzői a vásárlók szerint

A vásárlói visszajelzések alapján akkor jó egy munkaruha, ha erős anyagokból készült és sokáig bírja az igénybevételt. Ha ezek teljesülnek, akkor akár évek múltán is keresik a vásárlók az adott típust. Sajnos sokszor hiába, mivel a gyártók már továbbléptek és a keresett príma kollekciót már kivezették.

A tartósság és erősség mellett fontos, hogy a munkaruha megfizethető is legyen, akár magánvevőről, akár cégről van szó. Habár ez sokszor csak az adott pillanatban érvényes. Az évekkel később nosztalgikus hangulatban emlegetett munkaruhák sokszor a közepes vagy drága árkategóriából kerülnek ki!