Milyen munkavédelmi bakancsok kaphatók?

A lábvédelem csaknem az összes munkánál és munkakörnyezetben előkerül. A vizsgálatát indokolja, hogy a munkaterületet baleset mentesen meg kell tudni közelíteni a különféle akadályok ellenére, dolgozni kell a lábbeliben, így órákon át a dolgozó lábán lesz.

A körülményekből és a használatból adódóan más-más feltételeket kell teljesíteni pl. egy orvos klumpájának és egy hegesztő munkavédelmi bakancsának. Előbbinél talán a fehér szín tűnhet a legnagyobb kihívásnak, ám ha jobban belegondolunk, akkor az orvosok is egész nap talpon vannak így a megfelelő talp és sarok kialakítás elengedhetetlen számukra is, így máris legalább OB védelmi szinttel kell rendelkeznie a lábbelinek. Nem árt a legmagasabb csúszásvédelem sem, így máris SRC munkavédelmi lábbelinél tartunk.

 

Munkavédelmi bakancs kínálat az iparimunkavedelem.hu-n

Webáruházunkban a lehető legszélesebb felhasználói kört szeretnénk kiszolgálni, így a vásárlóink visszajelzését is figyelembe véve, szinte az összes védelmi szinthez található munkavédelmi bakancs.

Legtöbbször az S1P munkavédelmi bakancsot és a S3 munkavédelmi bakancsot keresik a vásárlóink, ezek a megfelelő lábbelik a legtöbb munkaterületen. Ehhez járul még a csúszásvédelem is, amelyből a munkavédelmi lábbelik legtöbbje SRC minősítéssel rendelkezik, amely a legmagasabb besorolás.

 

A munkavédelmi bakancsok legfontosabb tulajdonságai

Az általánosan fontos és legtöbbször keresett tulajdonságokat vizsgáljuk meg a szabványok mentén. A szabványok figyelembe vétele azért lényeges, mert megmutatja azt, hogy a munkavédelmi bakancs egy része vagy egésze milyen teljesítményt nyújtott a vizsgálatokon. Egy adott szabványnak való megfelelés egyfajta biztosítéknak is tekinthető az adott képességre. Pl. az acélbetét nem horpad be adott súly alatt, az olajálló talp nem esik le fél óra olajban tocsogás után stb.

 

Magasabb besorolás = magasabb védelem

A munkavédelmi bakancsok EN ISO 20347 és EN ISO 20345 szabványok szerinti besorolása több tulajdonságot foglal magába és ahogy növekednek az értékek úgy növekszik a védelmi képesség is.

Az EN ISO 20347 szabvány a lábujj védelemmel nem rendelkező bakancsok jelölése, amely az alábbiak lehetnek: OB, O1, O2, O3, O4, O5. 

Az EN ISO 20345 szabvány a lábujj védelemmel rendelkező bakancsokra vonatkozik, az alábbi jelzéseket kaphatja egy lábbeli: SB, S1, S1P, S2, S3, S4, S5. 

A legelterjedtebb és legkeresettebb bakancsok az alábbi linkeken találhatók: S1P munkavédelmi bakancs, S3 munkavédelmi bakancs.

 

Lábujjvédelem - fontos szempont

Kapli, betét stb. sokféle elnevezést használnak a gyakorlatban. A hivatalos elnevezés lábujjvédő. 

A vásárlóink legtöbbször acélbetétes munkavédelmi bakancsokat keresnek. Ez a legrégebbi technológia és a legelterjedtebb is. Egyre többen keresnek alternatívát, mert az acélbetét télen, illetve alacsony hőmérsékleten kihűlhet ezen kívül még nehéz is.

Ezen negatív tulajdonságokat javítják a kompozit anyagból készült betétek. Ez a kompozit anyag többféle lehet a speciális műanyagtól, az üvegszállal erősített anyagon át a kevlár betétekig. Ahol a gyártó közzétette a betét anyagát, ott mi is közöljük, a többi esetben kompozit betétes munkavédelmi bakancsként szerepelnek.

 

Bokavédelem - a munkavédelmi bakancs előnye

Alapvetően nem része az EN ISO 20345 szabványnak, de sokszor a nagyobb fizikai megterhelésnek kitett lábbelik (és lábak) esetén a munkacipő helyett inkább a bokát jobban tartó munkavédelmi bakancs javasolt, mert így jelentősen csökkenthető a bicsaklások, rándulások száma. Egy munkavédelmi bakancs kialakításánál magasabb bokarésszel rendelkezik, a bokát teljesen fedetlenül hagyó munkavédelmi cipővel szemben. Előfordulnak magasított bokarésszel rendelkező cipők is, amelyek sokszor már csak nevükben cipők, így őket a bakancsok közé soroljuk.